7 xeitos mƔis populares de cociƱar castaƱas

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

As castaƱas son o froito galego por excelencia. Ata a apariciĆ³n da pataca a partires do sĆ©culo XVI, a castaƱa era unha parte fundamental da cociƱa galega: empregĆ”base para facer pan, guisos, doces e moitĆ­simas outras receitas.

Aƭnda que o seu uso diminuƭu co paso dos anos, as castaƱas seguen a ser as protagonistas do outono. Por iso, e co gallo do Magosto, traƩmosche unha escolla de receitas que podes facer con castaƱas.

Bo proveito!

CastaƱas. Fonte: Beatriz Cocina en YouTube.

Sobre as castaƱas

Propiedades nutricionais e beneficios das castaƱas

As castaƱas son o froito do castiƱeiro, da familia das noces. Son ricas en carbohidratos, azucre e conteƱen vitaminas e minerais como potasio, fĆ³sforo, Ć”cido fĆ³lico, calcio e magnesio. Dependendo da variedade e do xeito de cociƱalas, poden aportar desde 190 a 350 calorĆ­as por cada 100 gramos de castaƱas.

Engordan as castaƱas?

Non! As castaƱas teƱen unha porcentaxe de graxas moi baixa, non teƱen colesterol e son ricas en fibra. Isto quere dicir que che darĆ”n unha maior sensaciĆ³n de saciedade sen ter que consumir moita cantidade delas.

Onde se recollen as mellores castaƱas?

SabĆ­as que un 80 % das castaƱas que se recollen en Galicia expĆ³rtase a outros mercados internacionais? Sen dĆŗbida, Galicia Ć© un dos mellores lugares do mundo para recoller castaƱas. De feito, algunhas zonas de Lugo, e mĆ”is en concreto os soutos do Courel, son os mellores espazos de castaƱas, os que mĆ”is cantidade de froitos producen e os que mĆ”is exportan castaƱas ao resto do mundo.

Outras castaƱas europeas de calidade excepcional pĆ³dense atopar nas zonas do sur de Francia, como nos soutos de CĆ©vennes en Francia ou na rexiĆ³n do Piemonte en Italia. Malia que a castaƱa europea ten unha calidade superior, nos Ćŗltimos anos estĆ”se a ver con frecuencia a castaƱa china, mĆ”is barata pero de menor calidade.

Temporada de castaƱas: cando Ʃ Ʃpoca de castaƱas?

O outono Ʃ a Ʃpoca principal das castaƱas. A colleita pode estenderse desde setembro ata mediados de novembro, dependendo da variedade e da zona da colleita. O seu consumo estƩndese ata a Ʃpoca de Nadal.

Malia que non haxa froitos o resto do ano, podes conservar as castaƱas conxeladas e utilizalas para as tĆŗas receitas noutras Ć©pocas.

Os 7 xeitos mƔis populares de facer castaƱas

1. CastaƱas asadas

As castaƱas asadas ou torradas son un dos xeitos mĆ”is populares de facer castaƱas. Ɖ unha das formas mĆ”is sinxelas e rĆ”pidas de comelas, xa que non precisas doutros ingredientes. Para facer castaƱas asadas, podes metelas no forno, no microondas, na tixola ou facelas Ć” brasa.

Non precisas mĆ”is que un puƱado de castaƱas e un chisco de sal. 600 g acostĆŗmanse usar para 4 raciĆ³ns.

InstruciĆ³ns para asar castaƱas no forno:

  1. Fai un pequeno corte en cada unha das castaƱas, para que non estoupen coa calor.
  2. MĆ©teas no forno a 200 ĀŗC durante 25 minutos.

InstruciĆ³ns para asar castaƱas no microondas:

  1. Fai un corte pequeno en cada unha das cataƱas.
  2. MĆ©teas no microondas, a 800 W de potencia durante 2-3 minutos.

2. CastaƱas cocidas

As castaƱas fervidas tamĆ©n son unha opciĆ³n sinxela e que podes gozar como guarniciĆ³n ou soas. A miĆŗdo esta receita vai acompaƱada de anĆ­s, que lles da un recendo moi especial.

Ingredientes:

  • CastaƱas
  • Sal
  • Auga
  • Grans de anĆ­s (opcional)
  1. Limpa as castaƱas e failles un pequeno corte a cada unha delas, para que non estoupen coa calor.
  2. EngƔdeas a unha pota con auga, sal e anƭs.
  3. CĆ³ceas durante 40-50 minutos a lume medio.

3. CastaƱas fritas

Para fritir castaƱas, sĆ³ tes que pelalas empregando o mĆ©todo de asalas previamente na tixola.

  1. Nunha tixola sen aceite, agrega as castaƱas a lume medio-alto.
  2. Deixa arrefriar as castaƱas e pƩlaas.
  3. EntĆ³n enche unha tixola con aceite e acende o lume. Cando estea quente, engade as castaƱas xa peladas ata que fiquen douradas.

TamƩn podes cortar as castaƱas en anacos ou en lƔminas finas. Non esquezas que canto mƔis pequenos sexan os anacos, menos tempo che levarƔ fritilos!

4. CastaƱas guisadas

Estes froitos son moi versĆ”tiles e podes engadilos a practicamente calquera prato. PĆ³delas empregar nos teus guisos, caldos ou estufados, do mesmo xeito no que engades as patacas ou outros vexetais.

5. Marrons glacƩs ou castaƱas confeitadas

A versiĆ³n mĆ”is sofisticada e doce das castaƱas Ć© seguramente o marron glacĆ©. Esta receita tĆ­pica do sur de Francia e do norte de Italia consiste en confeitar castaƱas con azucre. As castaƱas confeitadas ou marron glacĆ© son ideais para rematar unha cea de Nadal ou calquera outra xuntanza especial.

Ingredientes (para 6 persoas):

  • 40 g de castaƱas
  • 200 g de azucre branco
  • 200 ml de auga
  • Canela (en po ou en rama)
  • Casca de limĆ³n

InstruciĆ³ns:

  1. Facer un pequeno burato ou corte en cada unha das castaƱas.
  2. Cocer 40 g de castaƱas en 200 ml de auga durante 10 minutos.
  3. Pelar as castaƱas cocidas, aclaralas e reservalas.
  4. Nunha pota pequena, facer ferver a mesma cantidade de auga que de azucre. Engadir a casca de limĆ³n e a canela e deixar reducir uns minutos ata que se faga o almibre.
  5. Volver a cocer as castaƱas, desta vez durante 20 minutos a lume amodo, sen que fervan demasiado para que non se esnaquicen.
  6. Engadir as castaƱas ao almibre e deixalas durante 10 minutos.
  7. Apagar o lume e deixar arrefriar ata o dĆ­a seguinte (unhas 24 horas).

Para facer un autĆ©ntico marron glacĆ©, deberĆ­as repetir o proceso do baƱo no almibre durante os dous dĆ­as seguintes. TamĆ©n pĆ³delas servir glaseadas, confeitadas ou en almibre cun sĆ³ baƱo. Outra maneira de servir as castaƱas caramelizadas ou glaseadas Ć© cubrĆ­ndoas cun baƱo de chocolate.

6. Marmelada de castaƱas ou crema de castaƱas

Seguindo a liƱa doce do marron glacƩ, atopamos a marmelada de castaƱas, que podes facer na casa practicamente cos mesmos ingredientes. Para un resultado mƔis cremoso, podes facer a seguinte receita, utilizando leite ou nata en troques da auga.

Ingredientes:

  • 500 g de castaƱas peladas e xa cocidas
  • 250 g de azucre branco
  • 80 g de azucre moreno
  • 1 vaso de auga
  • Vainilla (opcional)

InstruciĆ³ns:

  1. Cocer as castaƱas en auga e pelalas.
  2. Nunha pota, engadir o vaso de auga e os dous tipos de azucre. Co lume a intensidade media, facer que ferva ata ter un almibre lixeiro.
  3. Engadir ao almibre as castaƱas, esmagƔndoas coas mans. Engadir a vainilla e mesturar ben.
  4. Deixar que a mestura ferva e entĆ³n baixar o lume ao mĆ­nimo. Deixar cocer a mestura durante 30 minutos ou ata que teƱa unha consistencia semellante ao dunha marmelada.

7. FariƱa de castaƱas: saĆŗdable e sen glute!

Xa temos dito que as castaƱas son un alimento versĆ”til, que serve para case calquera prato, tamĆ©n na reposterĆ­a. A fariƱa de castaƱas pĆ³dela conseguir asando as castaƱas e moĆ©ndoas ata que fique un po fino. PĆ³dela utilizar para facer pan, biscoitos, bicas, etc. utilizĆ”ndoa no canto da fariƱa de trigo.

Tes algĆŗn outro bo xeito de tomar as castaƱas? CompĆ”rteo connosco na secciĆ³n de comentarios!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

SubscrĆ­bete!

Responsable: Orgullo Galego Ā· orgullo.gal@gmail.com. Finalidade: xestionar, atender, respostar a solicitudes de informaciĆ³n, envĆ­o das nosas publicaciĆ³ns e correos comerciais. LexitimaciĆ³n: consentimento do usuario que fai uso da ferramenta. Destinatarios: os datos que me envĆ­as estĆ”n almacenados nos servidores do meu proveedor de email marketing Mailchimp. Podes ver aquĆ­ a sĆŗaĀ polĆ­tica de privacidade. Dereitos: podes acceder, rectificar e suprimir os teus datos. MĆ”is informaciĆ³n: bĆ³talle unha ollada Ć” miƱa polĆ­tica de privacidade.

Emoji lingua fĆ³ra

De ti depende Orgullo Galego!

Desde o seu nacemento a comunidade de Orgullo Galego non deixou de medrar nas redes atƩ ser a mƔis grande en galego de internet. E todo isto foi construƭdo de xeito sen Ɣnimo de lucro e con vontade de construƭr espazos na nosa lingua.

Ti es a peza fundamental para que isto viva e creza. Colabora dun ou varios xeitos, co que podas e como podas… ou queres que vaiamos ao tacho? :'(

2 comentarios en “7 xeitos mĆ”is populares de cociƱar castaƱas”

  1. A castaƱa que rica Ć©. Os nosos antergos cociƱaban con ela antes de que chegase a pataca. Ɖ toda unha delicia, e que ben ule no magusto …

    Responder
    • Tes moita razĆ³n Carmen. A castaƱa non Ć© sĆ³ un alimento delicioso, Ć© que o coidado dos soutos e a sĆŗa recollida axuda a manter limpo e vivo o monte, favorecendo a abundancia de biodiversidade vexetal e animal. Son todo vantaxes!

      Responder

Deixa un comentario

SubscrĆ­bete!

Responsable: Orgullo Galego Ā· orgullo.gal@gmail.com. Finalidade: xestionar, atender, respostar a solicitudes de informaciĆ³n, envĆ­o das nosas publicaciĆ³ns e correos comerciais. LexitimaciĆ³n: consentimento do usuario que fai uso da ferramenta. Destinatarios: os datos que me envĆ­as estĆ”n almacenados nos servidores do meu proveedor de email marketing Mailchimp. Podes ver aquĆ­ a sĆŗaĀ polĆ­tica de privacidade. Dereitos: podes acceder, rectificar e suprimir os teus datos. MĆ”is informaciĆ³n: bĆ³talle unha ollada Ć” miƱa polĆ­tica de privacidade.