7 xeitos máis populares de cociñar castañas

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

As casta├▒as son o froito galego por excelencia. Ata a aparici├│n da pataca a partires do s├ęculo XVI, a casta├▒a era unha parte fundamental da coci├▒a galega: empreg├íbase para facer pan, guisos, doces e moit├şsimas outras receitas.

A├şnda que o seu uso diminu├şu co paso dos anos, as casta├▒as seguen a ser as protagonistas do outono. Por iso, e co gallo do Magosto, tra├ęmosche unha escolla de receitas que podes facer con casta├▒as.

Bo proveito!

Casta├▒as. Fonte: Beatriz Cocina en YouTube.

Sobre as casta├▒as

Propiedades nutricionais e beneficios das casta├▒as

As casta├▒as son o froito do casti├▒eiro, da familia das noces. Son ricas en carbohidratos, azucre e conte├▒en vitaminas e minerais como potasio, f├│sforo, ├ícido f├│lico, calcio e magnesio. Dependendo da variedade e do xeito de coci├▒alas, poden aportar desde 190 a 350 calor├şas por cada 100 gramos de casta├▒as.

Engordan as casta├▒as?

Non! As castañas teñen unha porcentaxe de graxas moi baixa, non teñen colesterol e son ricas en fibra. Isto quere dicir que che darán unha maior sensación de saciedade sen ter que consumir moita cantidade delas.

Onde se recollen as mellores casta├▒as?

Sab├şas que un 80 % das casta├▒as que se recollen en Galicia exp├│rtase a outros mercados internacionais? Sen d├║bida, Galicia ├ę un dos mellores lugares do mundo para recoller casta├▒as. De feito, algunhas zonas de Lugo, e m├íis en concreto os soutos do Courel, son os mellores espazos de casta├▒as, os que m├íis cantidade de froitos producen e os que m├íis exportan casta├▒as ao resto do mundo.

Outras casta├▒as europeas de calidade excepcional p├│dense atopar nas zonas do sur de Francia, como nos soutos de C├ęvennes en Francia ou na rexi├│n do Piemonte en Italia. Malia que a casta├▒a europea ten unha calidade superior, nos ├║ltimos anos est├íse a ver con frecuencia a casta├▒a china, m├íis barata pero de menor calidade.

Temporada de casta├▒as: cando ├ę ├ępoca de casta├▒as?

O outono ├ę a ├ępoca principal das casta├▒as. A colleita pode estenderse desde setembro ata mediados de novembro, dependendo da variedade e da zona da colleita. O seu consumo est├ęndese ata a ├ępoca de Nadal.

Malia que non haxa froitos o resto do ano, podes conservar as casta├▒as conxeladas e utilizalas para as t├║as receitas noutras ├ępocas.

Os 7 xeitos máis populares de facer castañas

1. Casta├▒as asadas

As castañas asadas ou torradas son un dos xeitos máis populares de facer castañas. É unha das formas máis sinxelas e rápidas de comelas, xa que non precisas doutros ingredientes. Para facer castañas asadas, podes metelas no forno, no microondas, na tixola ou facelas á brasa.

Non precisas máis que un puñado de castañas e un chisco de sal. 600 g acostúmanse usar para 4 racións.

Instruci├│ns para asar casta├▒as no forno:

  1. Fai un pequeno corte en cada unha das casta├▒as, para que non estoupen coa calor.
  2. M├ęteas no forno a 200 ┬║C durante 25 minutos.

Instruci├│ns para asar casta├▒as no microondas:

  1. Fai un corte pequeno en cada unha das cata├▒as.
  2. M├ęteas no microondas, a 800 W de potencia durante 2-3 minutos.

2. Casta├▒as cocidas

As casta├▒as fervidas tam├ęn son unha opci├│n sinxela e que podes gozar como guarnici├│n ou soas. A mi├║do esta receita vai acompa├▒ada de an├şs, que lles da un recendo moi especial.

Ingredientes:

  • Casta├▒as
  • Sal
  • Auga
  • Grans de an├şs (opcional)
  1. Limpa as casta├▒as e failles un pequeno corte a cada unha delas, para que non estoupen coa calor.
  2. Eng├ídeas a unha pota con auga, sal e an├şs.
  3. C├│ceas durante 40-50 minutos a lume medio.

3. Casta├▒as fritas

Para fritir casta├▒as, s├│ tes que pelalas empregando o m├ętodo de asalas previamente na tixola.

  1. Nunha tixola sen aceite, agrega as casta├▒as a lume medio-alto.
  2. Deixa arrefriar as casta├▒as e p├ęlaas.
  3. Ent├│n enche unha tixola con aceite e acende o lume. Cando estea quente, engade as casta├▒as xa peladas ata que fiquen douradas.

Tam├ęn podes cortar as casta├▒as en anacos ou en l├íminas finas. Non esquezas que canto m├íis pequenos sexan os anacos, menos tempo che levar├í fritilos!

4. Casta├▒as guisadas

Estes froitos son moi versátiles e podes engadilos a practicamente calquera prato. Pódelas empregar nos teus guisos, caldos ou estufados, do mesmo xeito no que engades as patacas ou outros vexetais.

5. Marrons glac├ęs ou casta├▒as confeitadas

A versi├│n m├íis sofisticada e doce das casta├▒as ├ę seguramente o marron glac├ę. Esta receita t├şpica do sur de Francia e do norte de Italia consiste en confeitar casta├▒as con azucre. As casta├▒as confeitadas ou marron glac├ę son ideais para rematar unha cea de Nadal ou calquera outra xuntanza especial.

Ingredientes (para 6 persoas):

  • 40 g de casta├▒as
  • 200 g de azucre branco
  • 200 ml de auga
  • Canela (en po ou en rama)
  • Casca de lim├│n

Instruci├│ns:

  1. Facer un pequeno burato ou corte en cada unha das casta├▒as.
  2. Cocer 40 g de casta├▒as en 200 ml de auga durante 10 minutos.
  3. Pelar as casta├▒as cocidas, aclaralas e reservalas.
  4. Nunha pota pequena, facer ferver a mesma cantidade de auga que de azucre. Engadir a casca de lim├│n e a canela e deixar reducir uns minutos ata que se faga o almibre.
  5. Volver a cocer as casta├▒as, desta vez durante 20 minutos a lume amodo, sen que fervan demasiado para que non se esnaquicen.
  6. Engadir as casta├▒as ao almibre e deixalas durante 10 minutos.
  7. Apagar o lume e deixar arrefriar ata o d├şa seguinte (unhas 24 horas).

Para facer un aut├ęntico marron glac├ę, deber├şas repetir o proceso do ba├▒o no almibre durante os dous d├şas seguintes. Tam├ęn p├│delas servir glaseadas, confeitadas ou en almibre cun s├│ ba├▒o. Outra maneira de servir as casta├▒as caramelizadas ou glaseadas ├ę cubr├şndoas cun ba├▒o de chocolate.

6. Marmelada de casta├▒as ou crema de casta├▒as

Seguindo a li├▒a doce do marron glac├ę, atopamos a marmelada de casta├▒as, que podes facer na casa practicamente cos mesmos ingredientes. Para un resultado m├íis cremoso, podes facer a seguinte receita, utilizando leite ou nata en troques da auga.

Ingredientes:

  • 500 g de casta├▒as peladas e xa cocidas
  • 250 g de azucre branco
  • 80 g de azucre moreno
  • 1 vaso de auga
  • Vainilla (opcional)

Instruci├│ns:

  1. Cocer as casta├▒as en auga e pelalas.
  2. Nunha pota, engadir o vaso de auga e os dous tipos de azucre. Co lume a intensidade media, facer que ferva ata ter un almibre lixeiro.
  3. Engadir ao almibre as castañas, esmagándoas coas mans. Engadir a vainilla e mesturar ben.
  4. Deixar que a mestura ferva e ent├│n baixar o lume ao m├şnimo. Deixar cocer a mestura durante 30 minutos ou ata que te├▒a unha consistencia semellante ao dunha marmelada.

7. Fari├▒a de casta├▒as: sa├║dable e sen glute!

Xa temos dito que as casta├▒as son un alimento vers├ítil, que serve para case calquera prato, tam├ęn na reposter├şa. A fari├▒a de casta├▒as p├│dela conseguir asando as casta├▒as e mo├ęndoas ata que fique un po fino. P├│dela utilizar para facer pan, biscoitos, bicas, etc. utiliz├índoa no canto da fari├▒a de trigo.

Tes algún outro bo xeito de tomar as castañas? Compárteo connosco na sección de comentarios!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Subscr├şbete!

Responsable: Orgullo Galego ┬Ě orgullo.gal@gmail.com. Finalidade: xestionar, atender, respostar a solicitudes de informaci├│n, env├şo das nosas publicaci├│ns e correos comerciais. Lexitimaci├│n: consentimento do usuario que fai uso da ferramenta. Destinatarios: os datos que me env├şas est├ín almacenados nos servidores do meu proveedor de email marketing Mailchimp. Podes ver aqu├ş a s├║a┬ápol├ştica de privacidade. Dereitos: podes acceder, rectificar e suprimir os teus datos. M├íis informaci├│n: b├│talle unha ollada ├í mi├▒a pol├ştica de privacidade.

Emoji lingua f├│ra

De ti depende Orgullo Galego!

Desde o seu nacemento a comunidade de Orgullo Galego non deixou de medrar nas redes at├ę ser a m├íis grande en galego de internet. E todo isto foi constru├şdo de xeito sen ├ínimo de lucro e con vontade de constru├şr espazos na nosa lingua.

Ti es a peza fundamental para que isto viva e creza. Colabora dun ou varios xeitos, co que podas e como podas… ou queres que vaiamos ao tacho? :'(

2 comentarios en “7 xeitos m├íis populares de coci├▒ar casta├▒as”

  1. A casta├▒a que rica ├ę. Os nosos antergos coci├▒aban con ela antes de que chegase a pataca. ├ë toda unha delicia, e que ben ule no magusto …

    Responder
    • Tes moita raz├│n Carmen. A casta├▒a non ├ę s├│ un alimento delicioso, ├ę que o coidado dos soutos e a s├║a recollida axuda a manter limpo e vivo o monte, favorecendo a abundancia de biodiversidade vexetal e animal. Son todo vantaxes!

      Responder

Deixa un comentario

Subscr├şbete!

Responsable: Orgullo Galego ┬Ě orgullo.gal@gmail.com. Finalidade: xestionar, atender, respostar a solicitudes de informaci├│n, env├şo das nosas publicaci├│ns e correos comerciais. Lexitimaci├│n: consentimento do usuario que fai uso da ferramenta. Destinatarios: os datos que me env├şas est├ín almacenados nos servidores do meu proveedor de email marketing Mailchimp. Podes ver aqu├ş a s├║a┬ápol├ştica de privacidade. Dereitos: podes acceder, rectificar e suprimir os teus datos. M├íis informaci├│n: b├│talle unha ollada ├í mi├▒a pol├ştica de privacidade.