O caldo galego. Consellos para preparar este fantástico prato tradicional

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

O caldo galego é unha comida perfecta para todos os meses do ano, nomeadamente para cando precisamos combater o fío e o mal tempo. É un prato icónico da nosa gastronomía, deses que fas en cantidade e serven para 3 ou 4 días, porque a cada un deles que pase, o caldo está máis saboroso.

Malia ser popular durante o inverno, podemos facer unha analoxía entre o caldo en Galicia e o arroz en China. É tan popular que moitas comidas comezan cun bo prato de caldo.

Non existe unha receita única para o caldo galego, e cada quen ten o seu toque persoal. Nalgún intre este toque simplemente é botar o que haxa por casa. En todo caso podemos destacar diferentes ingredientes que adoitan ser comúns en todas as preparacións.

Bo proveito!

Caldo galego servido en pota
Caldo Galego. Imaxe de La Cocina de Fabrisa

Os ingredientes do caldo galego

Cómpre afirmar que non é comida para puristas das receitas. Vale, recoñecemos que non vai levar chocolate pero tampouco tomes ao pé da letra o que aquí presentamos.

A base dun bo caldo galego consiste en patacas do país, fabas, carne, chourizo e verdura. Nomeadamente adoitan ser grelos ou nabizas, mais tamén se pode elaborar con repolo de Betanzos (recomendación especial).

A verdura é algo imprescindible deste prato. O máis común sería atopar caldos feito con grelos cultivados no país. Este produto está moi arraigado á nosa cultura gastronómica tradicional, grazas a que se dan ben en climas fríos e húmidos como o noso.

Á hora de elixir a carne non podemos afirmar que partes son as esenciais. Pode levar carne de tenreira ou de porco salgada, touciño entrefebrado, lacón, partes de xamón, etc. Mesmo temos visto caldo con carne de polo.

O unto (graxa de porco salgada), as fabas e as patacas deben ser de primeira calidade e aportan ese corpo, esa substancia que o caldo precisa para coller sabor e espesor.

Caldo galego servido nunha cunca
Caldo Galego. Imaxe de Carlos Plá en Flickr

Receita do caldo galego

Un dos ingredientes fundamentais da nosa receita vai ser a auga. A auga en Galicia adoita ser auga branda de boa calidade, que se adapta moi ben á maioría de tipos de cociña. Se vives noutro sitio con outro tipo de auga, quizais debas optar por utilizar auga mineral.

Ingredientes mínimos necesarios:

  1. Grelos en abundancia (pódense substituír por nabizas ou repolo de Betanzos).
  2. Carne (tenreira, porco, polo, etc).
  3. Chourizo (se queres, moitas receitas non o levan!).
  4. Patacas.
  5. Fabas.
  6. Unto.
  7. Auga e sal (coidado co sal!).

Instrucións:

  1. Deixa a remollo as fabas desde o día anterior nunha pota con abundante auga e un chisco de sal.
  2. Quítalle o sal á carne (agás que sexa carne fresca). Vas usar lacón, touciño entrefebrado, orella, etc.? Pois colócaos en abundante auga durante 1 ou 2 días, que podes ir cambiando de cando en vez.  
  3. Colle unha olla grande con abundante auga fría. Introduce a carne, o unto, as fabas e unha pataca enteira. Deixa cocer máis ou menos unha hora. Vaille botando unha ollada de cando en vez.
  4. Pela as patacas, córtaas e engádeas ao caldo.
  5. Lava os grelos en auga fría e párteos en anacos. Aproveita as follas máis tenras. Engádeos tamén no mesmo intre das patacas.
  6. Engade o chourizo.
  7. Deixa cocer e repousar. Proba como vai de sal.

Trucos na elaboración do caldo

Como xa se comentou antes, cada quen ten unha variación da receita e todas son moi saborosas. A que presentamos ten unha serie de particularidades interesantes.

A pota utilizada non é unha olla a presión, senón unha olla grande cunha tapa normal. Isto é importante, porque hai quen a fai nunha olla a presión (ou nunha Thermomix) e realmente a eficiencia desta receita só está probada nunha pota grande normal.

A auga na que se bota inicialmente a carne, o unto, as fabas e unha pataca debe estar ben fría. Non se agarda a que estea quente para meter os ingredientes. Ademais hai que ter en conta que hai que poñer o lume alto para que colla fervor, mais logo se debe baixar un chisco.

A pataca que se bota inicialmente ten como obxectivo desfacerse e dotar de consistencia ao caldo. As sucesivas patacas non se cortan, ráchanse.

Como é isto? Introduces o coitelo e fas un movemento para que arranque un anaco. Con isto consegues que bote máis substancia.

E si, o chourizo non se bota ao principio. Non está mal posto 😊

E así se fai un caldo galego. Pódese servir en prato ou en cunca!

E ti, como o fas? Compárteo connosco nos comentarios!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Subscríbete!

Responsable: Orgullo Galego · orgullo.gal@gmail.com. Finalidade: xestionar, atender, respostar a solicitudes de información, envío das nosas publicacións e correos comerciais. Lexitimación: consentimento do usuario que fai uso da ferramenta. Destinatarios: os datos que me envías están almacenados nos servidores do meu proveedor de email marketing Mailchimp. Podes ver aquí a súa política de privacidade. Dereitos: podes acceder, rectificar e suprimir os teus datos. Máis información: bótalle unha ollada á miña política de privacidade.

Emoji lingua fóra

De ti depende Orgullo Galego!

Desde o seu nacemento a comunidade de Orgullo Galego non deixou de medrar nas redes até ser a máis grande en galego de internet. E todo isto foi construído de xeito sen ánimo de lucro e con vontade de construír espazos na nosa lingua.

Ti es a peza fundamental para que isto viva e creza. Colabora dun ou varios xeitos, co que podas e como podas… ou queres que vaiamos ao tacho? :'(

7 comentarios en “O caldo galego. Consellos para preparar este fantástico prato tradicional”

  1. A min gústame facelo con nabiza e bótolle tamén morro e o chourizo ao principio…. é un dos PRATOS estrela galegos e sempre presta non importa o mesdo ano.

    Responder
  2. Eu tamén lle boto ourella de porco, costilla de porco, oso de caña de tenreira, zanco de polo, pata de porco, hai xente que lle pon faceira e cachola de porco, touciño, rabo de porco, presunto, etc

    Responder

Deixa un comentario

Subscríbete!

Responsable: Orgullo Galego · orgullo.gal@gmail.com. Finalidade: xestionar, atender, respostar a solicitudes de información, envío das nosas publicacións e correos comerciais. Lexitimación: consentimento do usuario que fai uso da ferramenta. Destinatarios: os datos que me envías están almacenados nos servidores do meu proveedor de email marketing Mailchimp. Podes ver aquí a súa política de privacidade. Dereitos: podes acceder, rectificar e suprimir os teus datos. Máis información: bótalle unha ollada á miña política de privacidade.